Otorento icon

Ana Sayfa

>

Gezilecek Yerler

>

Adana’nın En Tarihi Yerleri

Gezilecek Yerler

Adana’nın En Tarihi Yerleri

Bertuğ Oymak 15 Eylül 2016 4545

Adana’nın En Tarihi Yerleri

Adana ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir. Şehrin merkezi; Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova’nın merkezinde bulunuyor. Tarihçesi 3.000 yıl öncesine kadar dayanan bu önemli şehrimizin gezilip görülmeye değer birçok tarihi yer ve yapısı bulunuyor. Bu yazımızda sizlere Adana’nın en tarihi mekanlarından bahsedeceğiz.

Adana’nın En Tarihi Gezilecek Yerleri

Dumlu Kalesi: Ceyhan’ın 17 km kuzeybatısında, Sağkaya bucağının Dumlu (Tumlu) köyünün batısında ve 75 m kadar yükseklikteki sert kalkerli bir tepe üzerinde yer alıyor. Çevresi 800 metre olan 8 burçlu bu kalenin 12.yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Kalenin, tek kapısı doğuya bakıyor ve ovaya bakan doğu köşesinde gözetleme kulesi bulunuyor. Kale içerisinde yapı kalıntıları ve sarnıçlar yer alıyor. Tepe etrafında ise kaya mezarları görülüyor.

Yılan Kale: Misis ile Ceyhan arasında, ovaya hakim bir tepe üzerinde yer alıyor. İç Anadolu’dan gelip Gülek Boğazı yoluyla Adana, Misis, Payas ve Antakya’dan geçen tarihi istila ve kervan yolunun üzerinde bulunan bu kale, dağ kaleleri zincirinin ilk halkası. Halk arasında “Şahmeran Kalesi” olarak da bilinen kalede, Şeyh Meran adlı bir kişinin yılan yetiştirip terbiye ettiği söylentisi yaygın.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medreseleri planında tarihi bir medrese.

Ramazanoğlu Konağı: Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1495 senesinde yaptırılmış. Üç katlı ve kesme taştan bu konak, Adana’nın ve Türkiye’nin en eski ev örneklerinden. Ailenin oluşturduğu harem bölümü ayakta, devlet işlerinin görüldüğü selamlık ise yıkılmış vaziyette. Daha sonraki senelerde tüccarların tuz pazarı kurması nedeniyle “Tuzhanı” adını almış.

Tepebağ Evleri: Eski Adana evleri, aynı adlı Tepebağ Höyüğü’nün üzerinde ve eteklerinde yer alıyor. Tarihi sur içindeki Adana kentinin yüzlerce yıllık kültürü burada saklı. Tepebağ Evleri’nin çoğu 18.yüzyılda yapılmış.

Hayriye Hanım Konağı: Adana’nın Seyhan ilçesi Reşatbey Mahallesi’nde yer alıyor.

Kurtkulağı Kervansarayı: Ceyhan’ın 12 km güneydoğusunda, Kurtkulağı beldesinde yer alıyor. 17.yüzyıl sonunda Hüseyin Paşa tarafından eski Halep kervan yolu üzerinde yaptırılmış. Büyük kesme taşlarla yapılan kervansaray 23.60×45.75 m boyutlarında. 1.80×2.15 m’lik kalın ayaklar ve kemerlerle örtülü odalar sivri kemerli ikişer pencere ile aydınlanıyor. Kervansarayın hemen yanında aynı döneme ait ilginç bir mimarisi olan tarihi cami bulunuyor.

Ramazanoğlu Çarşısı: Ramazanoğlu Halil Bey’in kurduğu yeni Adana kentinin çekirdeğini oluşturuyor. 15.yy’da kurulan bu çarşı, tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Adana’nın en canlı ticaret merkezi olmuş ve halen bu önemini sürdürüyor. Ramazanoğlu Külliyesi içinde geniş bir alana yayılıyor. 16.yy.’dan beri ticaret merkezi. Osmanlı döneminde, özel malların satıldığı kapan denilen üç tarafı çevrili, önü açık dükkanlar, atölyeler ve hanlar vardı. Günümüzde ise iki bedesten, sadece portali ayakta kalmış Gön Hanı ve Çarşı Hamamı bulunuyor.

Çarşı Hamamı: Ramazanoğlu Piri Bey tarafından 1529 senesinde yaptırılan bu hamam, soğukluk, sıcaklık bölümü ve halvet odalarıyla klasik Osmanlı hamam mimarisinin tipik örneklerinden kabul ediliyor. Giriş kapısındaki taş işçiliği ise oldukça ilginç.

Büyük Saat Kulesi: Tarihi Ulu Cami Külliyesi içinde, 1882 senesinde Vali Abidin Paşa tarafından yaptırılmış, kesme taştan dikdörtgen kesitli, 32 m yükseklikte bir kule olup resmi dairelerin zamanlarını ve ezan vakitlerini göstermek için yapıldığı belirtiliyor.

Taşköprü: Adana Müzesi’ndeki kitabede mimar Auxentios tarafından 4. yüzyılda yapıldığı yazıyor. 319 m uzunluğunda ve 13 m yüksekliğinde olan köprü, yanlardan ortaya doğru büyüyen 21 yuvarlak kemerden ibaret. Bunlardan ancak 14’ü sağlam ve ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması bulunuyor.

Bahri Paşa Çeşmesi: Dönemin valisi Bahri Paşa tarafından bugünkü Kuruköprü semtinde, 1890 yılında yaptırılmış. İmar çalışmalarından dolayı 1952 kaldırılmış. Bu çeşmenin aynısı 1993 yılında Vali Recep Birsin Özen tarafından aynı ölçüler içerisinde yaptırılarak Atatürk Parkı’nın güney tarafına yerleştirilmiş.

Adana Yeşil Oba Şehitliği: 1920 yılı haziran ayında kadın ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu 100 kadar Türk’ün yolu, Sarıhamzalı ve Yolgeçen köyleri civarında Ermenilerce kesilmiş. Milli kuvvetlere ulaşmak amacıyla yola çıkan bu grup, Ermenilerce Kahyaoğlu Çiftliği’ne götürülerek katledilmiş.

Küçük Dikili Köyü Şehitliği: 1920 yılı haziran ayında Karahan’daki milli kuvvetlere kavuşmak için yola çıkan 100’e yakın Türk, Yeşiloba yakınındaki Ermeni çiftliğinde alçakça öldürülmüş.

Saimbeyli Şehitliği: Kurtuluş Savaşı devam ederken Saimbeyli’yi düşmandan kurtarmak için yapılan çarpışmalarda şehit olan 80 kişinin mezarı burada yer alıyor.

İpek Yolu: Ceyhan – Kurtkulağı Kervansarayı, Karaisalı Kesir Han ve Sarışıkhan, ipek yolu güzergahında yer alıyor.

Sizlere ülkemizin güzide şehri Adana’nın tarihi yerlerinden bahsetmeye çalıştık. Tüm bu yerlerin dışında Adana’da ayrıca Ulu Camii ve Külliyesi, Hasan Ağa Camii, Hoşkadem Camii, Yağ Camii, Yeni Camii, Akça Mescit, Bebekli Kilise ile Kozan Kalesi ve Manastırı gibi önemli mekanları da gezip görebilirsiniz.

Adana’ya Ulaşım

Adana Anadolu yarımadasının güneyinde, Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Şehre, Otorento araç kiralama  üzerinden uygun fiyata kiralayacağınız aracınızla Türkiye’nin her köşesinden kolaylıkla ulaşmanız mümkündür. D-400 Karayolu ve milletlerarası TEM otoyolu ile Adana’ya ulaşım sağlanabilir. Eğer havayolunu kullanacaksanız Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda indiğinizde, Adana Havalimanı Araç Kiralama lokasyonundan kiralayacağınız aracınızla gitmek istediğiniz noktalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler
Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Bir Araç Kirala

Abone Ol

Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Abone Ol

Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti