Ana sayfa Gezilecek Yerler Karadeniz’in Zirvesindeki Güzellik: Kaçkar Dağları Milli Parkı

Karadeniz’in Zirvesindeki Güzellik: Kaçkar Dağları Milli Parkı

3552
0

Kaçkar Dağları Milli Parkı 1994 yılında ilan edilen ve 52.970 hektar yüz ölçümüne sahip doğa harikası milli parklarımızdan biridir. Kaçkar Dağları, 4 bin metreye yaklaşan zirvesi ile Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağları olup aynı zamanda Türkiye’nin en bol yağışlı kesiminde yer almaktadır. Bu sebeple milli park, orman, alpin çayır ve orman altı florası bakımından olağanüstü zenginleşmiş ve akarsular açısından da benzersiz bir özelliğe sahip olmuştur.

Kaçkar Dağları Milli Parkı, Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında bulunan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur. Alp orojenezi esnasında oluşan dağlık kütleler genelde granitik ve granit kayaçlardan meydana geliyor. Ülkemiz de Pleistosen Devri’nde buzullaşmanın görüldüğü ve halen aktif buzullaşmanın görüldüğü sınırlı alanlardan biri olarak kabul ediliyor. Alanda 9 buzul vadisi, buzul gölleri, asılı vadiler, sirkler, moren set gölleri ve morenler bulunuyor. Dağların yükseklerinde ise 0,5 hektardan büyük 79 adet buzul gölü yer alıyor ve bu buzul gölleri, izleyenlere gerçekten de harika bir manzara sunuyor. Şimdi dilerseniz, milli park alanında gezip görmeniz gereken diğer yerlerden ve yapabileceğiniz aktivitelerden biraz bahsedelim:

Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda Gezilecek Yerler & Yapılacak Aktiviteler

Kaçkar Dağları Milli Parkı korunmuş doğal ekosistem, alüvyal ormanlar, alpin çayırlıkları, çalı toplulukları, yaşlı ormanlar, güncel buzullar ve meydana getirdiği şekillerin yanı sıra yörede asırlar içinde oluşan otantik kırsal hayat ve kültürü ile korunmaya değer bulunmuştur. Zaten başlı başına bir doğal güzellik olan Doğu Karadeniz’in, bir de saydığımız bu özelliklere sahip bir yerinin ne denli bir doğa harikası olabileceğini varın siz düşünün.

Nemli dere, orman, alpin ve subalpin ile bataklık ve sucul vejetasyon tiplerinin belirlendiği bu milli park, endemizmin yüksekliği ile dünyada 25 önemli ekolojik bölgeden biri olarak kabul edilir. Bölgede bulunan 2.500 bitki taksonundan 160’ı bölge, 300’ü Türkiye açısından endemiktir. Burası orman gülünün 3 bin metre yükseklikte görüldüğü tek yerdir. Doğu Karadeniz meşesi ise relikt (kalıntı) bir tür olması bakımından önemlidir. Toplam milli park alanının 10.300 hektarlık kısmı ormanlarla kaplı olup bu ormanların % 27’si bozuk, %73’ü normal ormanlardır. Yusufeli sınırları içinde 89 hektarlık sarıçam ormanı yer almaktadır. Hayvan popülasyonu açısından da son derece zengin olan park alanında 30 memeli türü tespit edilmiş olup gelincik, ağaç sansarı, sansar, porsuk, vaşak, kurt, ayı, yaban keçisi, yaban domuzu, su samuru, karaca ve çengel boynuzlu dağ keçisi bu memeli türlerindendir. Ayrıca parkta 12 takıma ait 136 kuş türü belirlenmiştir ve bunların 92’si kesin koruma altındaki, 34 adeti korunan fauna türleri listesinde yer almaktadır.

Kaçkar Dağları Milli Parkı tüm bu doğal güzelliklerin ve zenginliklerin içerisinde ziyaretçilerine keyifli bir gezintinin yanı sıra birçok aktivite imkanı da sunmaktadır. Doğa yürüyüşü, doğa fotoğrafçılığı, kanoculuk, dağcılık, zirve tırmanışı, sportif balıkçılık, kayak, kayaklı yürüyüşler, doğa kampı, dağ bisikletçiliği, yaban hayatı ve kuş gözlemciliği, piknik imkanı, boğa şenlikleri ve yayla şenlikleri, kaplıca sağlık turizmi ve ekstrem spor türleri yörenin rekreasyonel olanaklarını oluşturmaktadır. Unutmadan belirtelim, yörede tarihi değere sahip eser ve kalıntılar ile kültürel değerler de bulunmakta olup Elevit kalıntıları, Çat köprüsü, tarihi konaklar, Zir kale, Kale-i Bala, Vartivor ve Hodoçur yayla şenlikleri bunlardan bazılarını oluşturmaktadır.

Eğer yolunuz bir gün Doğu Karadeniz’e düşerse yukarıda saydığımız tüm özellikleriyle Karadeniz’in zirvesindeki bu güzel alanı mutlaka ziyaret ediniz.

Kaçkar Dağları Milli Parkı’na Ulaşım

Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın büyük bir kısmı Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, bir kısmı Artvin ve Erzurum illerinde yer almaktadır. Milli parka, Otorento’dan kiralayacağınız aracınızla Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Karadeniz sahil yolundan milli parka Çamlıhemşin’den ulaşılmakta olup Rize-Çamlıhemşin arası 62 km, Çamlıhemşin-Ayder arası uzaklık ise 17 km’dir. Bölgeye güneyden ulaşmak için Erzurum-Artvin karayolunu kullanmak gerekmektedir. Sarıgöl, Altıparmak, Yaylalar köyleri üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Kaçkar Dağlarında kullanmak için Erzurum Havalimanı araç kiralama hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumlarınızı bu bölüme yazabilirsiniz.
Adınız Soyadınız