Ana sayfa Gezilecek Yerler  Tarih ve Doğa: Güllük Dağı Milli Parkı

 Tarih ve Doğa: Güllük Dağı Milli Parkı

4464
0

Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı yolu Akdeniz’e düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Muhteşem bir doğanın içinde tarihe yolculuk yapmanızı sağlayan bu milli park, 6.700 hektarlık yüz ölçümüyle konuklarına benzersiz bir seyahat deneyimi yaşatıyor. Antalya’nın traverten düzlüklerinden yükselen Güllük Dağı’nda, Anadolu’nun yerli halklarından olan Solimlerin kurduğu Termesos şehri kalıntıları yer alıyor. Antik kent çevresinde tepeler, vadiler, kanyonlar bulunuyor ve bunlardan Mecene Boğazı adıyla bilineni 600 metre derinliğe ulaşıyor. Kızılçam ormanları ve maki florasıyla örtülü olan Güllük Dağı Milli Parkı, nesli tehlikede olan alageyiğin yanı sıra birçok hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Termessos, huzur veren ve el değmemiş görünümüyle diğer antik kentlerden daha farklı ve etkileyici bir havaya sahip olmasının yanı sıra rekreasyon amaçlı kullanılan alanların da başında geliyor. Peki, bu bölgeyi ziyaretiniz esnasında gezip görebileceğiniz yerler nereler, burada neler yapabilirsiniz, dilerseniz biraz da bunlardan bahsedelim:

Güllük Dağı Milli Parkı’nda Gezilecek Yerler

Güllük Dağı Milli Parkı’nı ziyaret ettiğinizde yapmanız gereken en önemli şeylerden beri alandaki antik kenti gezmektir. Anadolu’daki arkeolojik yöreler bakımından en iyi korunmuş antik kentlerden biri olan ve milli parka adını veren Termessos, Antalya’nın kuzeyinde geniş düzlükler meydana getiren traverten basamaklarından sonra yükselen Torosların Güllük Dağı yamaçlarında, deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte yer alıyor. Termessos kentini Anadolu’nun yerli halklarından olan ve savaşçı karakterleriyle bilinen Solimler kurmuş. Termessos ve Solimler hakkındaki ilk bilgiler Herodot tarihi ile Bellerofontes efsanesine bağlı olarak Homeros’un İlyada Destanı’ndan elde ediliyor. Termessos’un tarih sahnesine çıkışı ise M.Ö. 334’de İskender’in bölgeden geçerken elde edemediği tek şehir olduğu tarihle başlıyor. Termessos’ta, mevcut yapılardan en eskileri Helenistik Dönem’e ait mezarlar olup diğer kalıntılar Roma Dönemi’ne ait. Termessosluların, Küçük Asya’da Roma etkisi azalınca kentlerini terk ettikleri tahmin ediliyor. Aşağı şehir, şehir merkezi ve mezarlık olarak 3 bölümde gelişmiş, Roma döneminde en parlak devirlerini yaşamış. Şehrin surları, kuleler, kral yolu, agora, tiyatro, odeon, zengin süslemeli mezarlar, hadrian kapısı, gymnasium, şehrin suyunu sağlayan sarnıçlar ve drenaj sistemi Termessos’un en görkemli yapılarının kalıntıları olup mutlaka görülmesi gerekir.

Güllük Dağı Milli Parkı’nın ziyaretçilerine sunduğu imkanlar tabi ki bunlarla sınırlı değil. Harika bir doğal zenginliğe sahip olan Termessos ve yakın çevresi, özellikle doğa yürüyüşü ve foto safari ile turizm bakımından önemli hale geliyor. 250-1665 metre yükselti farklılığı ve değişik bakı özelliği ile zengin biyolojik çeşitliliğe sahip milli parkta, Akdeniz ikliminin bitki topluluklarını sergileyen orman ve maki örtüsü içerisinde keçiboynuzu, defne, tespih, sakız ağacı, yabani zeytin, sandal vb. 680 bitki çeşidi tespit edilmiş olup bunlardan 80 tanesi Türkiye endemiği olarak tanımlanmış durumda. Ayrıca bu milli park, yaban keçisi, alageyik, vaşak ve şah kartal gibi sayıları her geçen gün azalan önemli hayvan türlerinin yanı sıra tilki, karakulak, yaban kedisi, porsuk, tavşan, sansar, sincap, kirpi, ağaç yediuyuru, yaban domuzu, yarasa gibi memelilere ve Türkiye’deki 456 kuş türünün 113’üne de ev sahipliği yapıyor.

Güllük Dağı Milli Parkı, işte bu yukarıda bahsettiğimiz tüm güzellikleriyle sizlere oldukça keyifli bir gezi imkanı sunuyor. Yılda 35.000 kişinin ziyaret ettiği bu milli parkın, içerisindeki idare merkezi, her türlü donanımıyla ziyaretçilere park hakkındaki bilgileri sunabilecek biçimde hizmet veriyor. “Doğa Okulu” olarak doğa derslerinin uygulamalı şekilde gerçekleştirildiği bir saha olan Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nde, doğa yürüyüşleri tercih edilirken, piknik olanağı da söz konusu. Kır gazinosu ise günübirlik aktivitelere hizmet veriyor. Eğer alanda konaklamayı düşünüyorsanız da kamp alanlarından faydalanabiliyorsunuz. İmkanınız varsa hiç durmayın; gidin, görün, gezin…

Güllük Dağı Milli Parkı’na Ulaşım

Güllük Dağı Milli Parkı Antalya il sınırları içerisinde yer almaktadır. Antalya’ya 25 km mesafede olan milli parka, Otorento’dan kiralayacağınız aracınızla Türkiye’nin her yerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Park alanına Antalya-Korkuteli karayolu ile ulaşılabilmektedir. Eğer havayolunu kullanacaksanız Antalya Havalimanı kiralık araç fırsatlarıyla yaklaşık 37 km’lik bir yolculuk sonucunda parka ulaşmanız mümkündür.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumlarınızı bu bölüme yazabilirsiniz.
Adınız Soyadınız