Trafik Kuralları Bilgilendirme
Sezgin Üzen 20 Eylül 2021
Alkollü araç kullanımı sürüş güvenliğini tehlikeye sokan, can ve mal güvenliğini tehdit eden, sürücünün algısını ve reflekslerini zayıflatan bir durum. Trafik mevzuatında da en ağır yaptırımlar alkollü araç kullanan sürücülere uygulanıyor. Alkollü araç kullanan sürücülere uygulanan yaptırımlar her düzeyde alkol kullanan kişilere değil yasal sınırın üzerinde alkol alan sürücülere uygulanıyor.
Türkiye’de mevcut trafik mevzuatına göre yaptırıma konu olan alkol alt sınırı özel araç kullananlar için 0.50 promil, özel araç dışındaki motorlu taşıt kullanan (ticari araç, iş aracı) sürücüler için ise 0.20 promil olarak belirlenmiş durumda. Bu alt sınırın üzerinde alkol tespit edilen sürücülere alkollü araç kullanmaktan dolayı idari para cezası uygulanıyor ve sürücünün ehliyetine el konuluyor.
Yapılan alkol kontrolü sırasında sürücünün alkol oranı 1.0 promilin üzerinde çıkar ise Türk Ceza Kanunu’nun 179. maddesine göre sürücü suç işlemiş sayıldığından süreç savcılığa taşınıyor ve dava açılıyor.
Alkollü araç kullanmanın cezası ilk kez promil sınırını geçen sürücü için 1.340 TL olarak uygulanıyor. Para cezasının yanı sıra sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuluyor. Eğer kişi 1 yıl içerisinde ikinci kez yasal sınırı aşıp denetimde tespit edilirse 1.679 TL trafik cezası ödüyor. Ayrıca ikinci kez alkollüyken yakalandığı için ehliyetine 2 yıl süreyle el konuluyor.
Alkollü araç kullanırken üçüncü kez yakalanan sürücülere 2.699 TL idari para cezası uygulanıyor. Para cezasının yanı sıra üçüncü kez alkollü yakalanan sürücünün ehliyetine 5 yıl süreyle el konuluyor.
Tüm bu cezaların yanı sıra sürücüler yapılan alkol kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olmaları durumunda kaçıncı kez alkol sınırını aşıp aşmadığına bakılmaksızın adli para cezası ve ehliyete el koyma cezasıyla birlikte trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan dolayı yargılama süreci ile karşı karşıya kalır.
Ayrıca kesilen para cezasının ödenmemesi durumunda ceza icra yoluyla tahsil edilir. Alkollü araç kullanımı nedeniyle trafik cezası kesilen sürücüler trafik cezalarını kendilerine cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödemeleri durumunda yüzde 25 indirimli tutar üzerinden ödeme yapabiliyor. Trafik cezasının 30 gün boyunca ödenmemesi durumunda faiz işlemeye başlar.
Kişiler kendilerine kesilen trafik cezasını kontrol etmek için E-Devlet uygulaması ya da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine bakabilirsiniz.
Alkollü araç kullanımı nedeniyle trafik cezasıyla karşılaşan sürücüler cezanın haksız olduğunu düşünüyorsa bu haksız durumu kanıtlamak zorunda. Her türlü itiraz durumunda öncelikle trafik cezasının ödenmesi gerekiyor. Cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde cezanın yazıldığı ilçe ya da ildeki sul ceza hakimliğine başvuru yapılarak trafik cezasına itiraz edilebiliyor.
Alkollü olmadığı halde alkol tespit edilip trafik cezası ile karşılaşan kişilerin devlet hastanelerine giderek kan tahlili yaptırarak kandaki alkol değerine baktırmaları gerekiyor. Kandaki alkol değerinin sıfır olması halinde bu belge, itiraz dilekçesi, ceza tutanağı ve trafik cezası ödeme makbuzu ile sulh ceza hakimliğine başvurarak dava süreci başlatılabiliyor.
Ehliyetine el konulan sürücüler el koyma sürecinin tamamlanmasının ardından ehliyetlerini trafik cezasının kesildiği ilçe emniyet müdürlüğünden şahsen başvurarak teslim alabiliyor. Ehliyet el koyma işlemi yapıldığı sırada ehliyetin hangi ilçe emniyet müdürlüğünden teslim alınacağına dair soru da soruluyor. Bu aşamda kendinize en yakın ilçe emniyet müdürlüğünün adresini vererek ehliyetinizin el koyma süresinin sonunda kendinize en yakın emniyet müdürlüğüne gönderilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul
info@otorento.com.tr
444 30 09
Bir Araç Kirala
Güvenilir ve Şeffaf
Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul
info@otorento.com.tr
444 30 09
Abone Ol
Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.