Otorento icon

Ana Sayfa

>

Arabalar

>

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Arabalar

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

A. Buğra Tokmakoğlu 15 Temmuz 2021 2113

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Türkiye’de araç sahipliği ve araç kullanımı her geçen gün artıyor. Trafiğe çıkan araç sayısının artışıyla birlikte özellikle büyük şehirlerde ciddi trafik sorunları da beraberinde geliyor. Şehir içi trafikte araç kullanarak bir yerden bir yere ulaşmak ciddi efor gerektiriyor.

Trafik stresiyle başa çıkarken manuel vitesli araçla dur kalk sırasında daha fazla yorulmak istemeyenlerin tercihi ise otomatik vitesli araçlar. Sıfır araç satışlarında ve araç kiralama işlemlerinde birçok kişinin önceliği otomatik vitesli araçlardan yana. Otomatik vitesli araçlar kullanım açısından büyük kolaylık sağladığından son dönemde otomatik vitesli araçlara yaşanan talep artışı bu araçların fiyatlarını da artırmış durumda.

Sürücü kurslarında yalnızca otomatik vitesli araçlara yönelik derslerin de verilmeye başlamasıyla birlikte önümüzdeki dönemde otomatik vitesli araçlara olan talebin daha da artacağını söylemek mümkün. Peki, otomatik vitesli araçlar nasıl kullanılır? Otomatik vitesli araçların kullanım avantajları neler? Otomatik vitesli araçlara yönelik sıkça sorulan soruların yanıtları bu yazıda.

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vitese sahip olan arabalar, manuel vitesli arabalarla karşılaştırıldığında temel olarak vites sürücü tarafından değiştirilmiyor. Otomatik vitesli araçlarda, hıza göre vites sürüş sırasında kendiliğinden araç tarafından otomatik olarak değiştiriliyor.

Manuel vitesli arabalarda yer alan debriyaj pedalı otomatik vitesli arabalarda bulunmuyor. Otomatik vitesli arabalarda yalnızca gaz ve fren pedalları yer alıyor. Otomatik araçlarda sol tarafta fren, sağ tarafta ise gaz pedalı yer alıyor.

Otomatik Vitesli Arabalarda Vites Seçenekleri

Otomatik vitesli arabalarda sürüş, park ve geriye hareket için farklı harflerle ifade edilen vites seçenekleri bulunuyor.

D: İngilizcede ‘Drive’ yani ‘sürmek’ kelimesinin kısaltmasından oluşan D vitesi, otomatik arabalarda sürüş moduna geçmek için kullanılıyor.
R: İngilizcede ‘Reverse’ yani ‘Geri’ ya da ‘Ters’ anlamına gelen R vitesi, otomatik arabalarda geriye sürüş moduna geçmek için kullanılıyor.
P: İngilizcede ‘Park’ anlamına gelen park kelimesinin baş harfinden oluşan park modu, otomatik vitesli aracı park ettikten sonra kullanılan vites türü.
N: İngilizcede ‘Neutral’ kelimesinin baş harfinden oluşan N vitesi, otomatik vitesli arabalarda vitesi boşa almaya yarıyor. Bu vites ‘nötr’ vites olarak da biliniyor.

Otomatik vitesli arabalarda sürüşe geçmek için temel kurallar tıpkı manuel vitesli arabalarda olduğu gibi. Araca binip aynanızı ayarlayıp, emniyet kemerinizi taktıktan sonra ayağınızı frene basarak el freninini indirmeniz gerekiyor.

Start tuşu ya da kontağı çevirerek aracı çalıştırdıktan sonra vites panelinden Drive yani ‘D’ moduna geçerek gaz pedalına basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.

Yarı Otomatik Vitesli Arabalar

Otomatik vitesli arabalar kendi içerisinde tam otomatik vitesli ve yarı otomatik vitesli arabalar olarak ikiye ayrılıyor. Piyasada bulunan otomatik vitesli araçların büyük çoğunluğu ‘tam otomatik vitesli’ araçlar sınıfında olsa da yarı otomatik vitesli araçlarla da karşılaşma şansınız var.

Yarı otomatik vitesli arabaların tam otomatik vitesli arabalara göre temel farkı kavrama anındaki durumu. Yarı otomatik vitesli arabalar tek bir kavrama yaptığından bu vites debriyaj görevini görüyor. Aracın hızının değiştiği ve vites geçişlerinin yaşandığı anlarda yarı otomatik araçlarda vites geçişleri belirgin ve dışarıdan hissedilebiliyor.

Tam otomatik vitese sahip olan araçlarda ise vites değişimi sırasında herhangi bir sarsıntı ya da ses duyulmadığından sürüş deneyimi çok daha konforlu. Rampa çıkışlarında tam otomatik vitesli araçlar geriye doğru hafif kayma yapmazken bu durum yarı otomatik araçlarda hafifi geriye kayma şeklinde yaşanıyor. Tam otomatik arabaların satış fiyatının yarı otomatik arabalara göre daha yüksek olmasının sebebi de sunduğu konfor alanının daha geniş olması.

Otomatik Vitesli Arabaların Avantajları

Otomatik vitesli arabaların satışının son yıllarda gözle görülür biçimde artmasının en önemli sebebi trafikte vites değiştirmekle uğraşmak istemeyen sürücüler. Debriyaja basarak sürüş sırasında sık sık vites değiştirmeyi gerektirmeyen tam otomatik arabalarda hızlanmak isteyince gaza, durmak ya da yavaşlamak isteyince ise frene basmak yeterli oluyor.

Ayaklar ve ellerin daha az yorulduğu, sürüş sırasında daha yüksek konfor sunan otomatik vitesli arabalar yokuş ve rampalarda geriye kaçış ya da kayma da yapmadığından endişesiz bir yolculuk sunuyor. Tam otomatik arabaların ikinci el satış fiyatları da manuel araçlara göre daha yüksek. Bu durum, aracınızı satmanız gerektiğinde daha karlı bir satış yapabileceğiniz anlamına geliyor.

İlgili Makaleler
Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Bir Araç Kirala

Güvenilir ve Şeffaf


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Abone Ol

Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti