Ana sayfa Trafik Kuralları Emniyet Kemeri Ne İşe Yarar ?

Emniyet Kemeri Ne İşe Yarar ?

5030
2

Emniyet kemeri bir kaza durumunda hayat kurtaran en önemli araç içi aksesuardır. Basit görünümü olağanüstü fonksiyonunu gölgelemez. Emniyet kemeri hayat kurtarır. Sabit noktalar arasında gerilen emniyet kemeri arabanın çarpma etkisinin vücudun daha güçlü bölgelerine yönlendirilmesini sağlar. Emniyet kemeri takan kişide, çarpmanın etkisiyle oluşan kuvvet, vücutta tek bir noktada toplanmaz. Kemer sayesinde darbenin etkisi dağılır. Böylelikle baş ve omurilik koruma altına alınır.

“Emniyet kemeri takan kişide çarpmanın etkisi dağılır ve kazalar hafif atlatılır.”

Emniyet kemeri ölümcül kazaları basit sıyrıklar ya da kırıklarla atlatmanızı sağlar. İstatistikler emniyet kemerinin ölümleri %45, ağır yaralanmaları ise %50 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Sadece ön koltuklarda değil, arka koltuklarda da oturanların emniyet kemeri takması çok önemlidir. Arka koltukta emniyet kemeri takarak seyahat eden yolcu olabilecek en güvenli pozisyondadır.

Arka Koltukta Emniyet Kemeri Kullanmanın Faydası Var mı?

Trafik kazalarında hızla giden aracın ani duruşunda dahi, araç içindeki yolcular, aracın çarpmadan önceki hızında hareket ederler. Bu durumda arka koltukta seyahat eden kişinin emniyet kemeri takmaması kaza sırasında arabadan dışarı fırlamasına, araç cam veya tavanına sert bir şekilde başını çarpmasına, araç içinde ön koltukta oturan kişilerin üstüne düşmesine sebep olabilir. Arka koltukta oturanların savrulması ön koltukta emniyet kemeri takarak seyahat eden kişilerin de risk altına girmesi demektir. Zira arka koltukta oturan birinin öne savruluş kuvveti aracın hızına bağlı olarak 3,5 tondan 5 tona kadar değişkenlik gösterir.

Araba seyahatlerimizde emniyet kemeri kullanmanın hayatımız için, sağlığımız için, kaliteli bir yaşam için ne kadar önemli olduğunun bilincine ulaşmamız çok hassas bir konudur. Araç henüz park halinde iken kontağı çevirmeden emniyet kemeri takma alışkanlığının geliştirilmesi gerekir.

Eminyet Kemeri

Emniyet kemerinin sadece takılması değil, doğru takılması da hayati derecede önemlidir. Emniyet kemeri vücudunuzda gergin şekilde durmalı, bedeninizi sıkıca sarmalıdır. Emniyet kemeri göğüs kemiğinizin üzerinden çapraz bağlanmalıdır. Karın bölgesinde ise leğen kemiğini sarmalıdır.

Kemeri takmayan bir araç şoförü ile karşılaştığınızda mutlaka uyarmanız gerekir. Kendiniz araç kullanıyorsanız, yolcuların tamamı kemer takmadan asla yola çıkmayın. Emniyet kemeri bir alışkanlık haline getirilmelidir. Özellikle çocukların arabaya ilk bindikleri andan itibaren arka koltuklarda emniyet kemeri takmalarını sağlamak ebeveynlerin en önemli görevlerinden biridir.

Emniyet Kemeri Takmamanın Güncel Cezası Nedir?

Emniyet kemeri kullanmamanın cezası 2021 yılı itibariyle peşin ödemede 144 TL ve 15 ceza puanıdır. Unutulmamalıdır ki kendimizin ya da sevdiklerimizin hayatı ya da herhangi bir organımızın değeri paha biçilmezdir. Halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi, sürücülerin ve yolcuların birbirini bu konuda uyarması gerekmektedir.

 Son sözümüz : Emniyet kemeri takın hayatta kalın.

2 YORUMLAR

  1. Yeni araba aldım, makaleleri okuyorum bu yazıdan sonra emniyet kemerinin önemini ciddi anlamda anladım, güzel bir makale.

  2. Geçen arkadaşımın abisi trafik kazasında ağır yaralandı, sebebi ise emniyet kemerini takmamasıydı çok önemsenmesede aslında en basit canınızı kurtarıcak bir önlem rahatsız edebilir belki ama olası kazalarda sizin canınızı kurtarır.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumlarınızı bu bölüme yazabilirsiniz.
Adınız Soyadınız