Ana sayfa Trafik Kuralları Direksiyon Başında Cep Telefonu Kullanımı

Direksiyon Başında Cep Telefonu Kullanımı

4992
0

Çağımızın en önemli iletişim araçlarından cep telefonları artık günlük hayatımızın bir parçası. Sadece sesli iletişim için değil, her türlü yazılı ve görsel data paylaşımı için de kullandığımız akıllı cihazlarımızda, günlük işlerimizin birçoğunu halledebiliyoruz. İnternet kullanımı, sosyal medya, günlük iş akışı ve ajandaların programlanması, müzik dinleme, film ve videoların izlenmesi, alarm, hesap makinesi, navigasyon, harita bulucu, pusula, döviz kurlarının canlı takibi, geleneksel medyadan haberler ve alternatif kaynaklı haberlere erişim, temel bilgisayar beceriler, iş konusundaki yardımcılıklar, asistan hizmeti gibi sayısız işi tek bir telefon aracılığıyla yapabiliyor, hayatımızı kolaylaştırabiliyoruz. Ayrıca akıllı telefonlarımızdan alışveriş yapma, uzaktan iş ve cihaz yönetimi, ödeme sistemleri olarak kullanım gibi sayısız imkan da bizimle birlikte. Hatta adeta vücudumuzun bir parçası olan cep telefonlarında bağımlılıklar ve yüksek süreli kullanımlar da günümüz modern hayatının bir yansıması olarak çeşitli alanlarda karşımıza çıkıyor.

Cep telefonu, bilinçli ya da refleks olarak dikkatimizi ve konsantrasyonumuzu ekranına kilitleyen bir ürün. Özellikle direksiyon başındayken kullanımı ise telafisi mümkün olmayan hatalara sebep olabiliyor. Dikkat kaybına bağlı trafik kazalarında cep telefonu en önemli sebeplerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bir eli hapsederek yapılan telefon görüşmeleri, kısa mesaj ve internet tabanlı programlardaki yazışmalar ve navigasyon kullanımı trafikte en sık telefon ihtiyacı duyulan işlemler olarak biliniyor. Ayrıca yol ve trafik durumunun güncel bilgilerini alma ve radyo / müzik / podcast dinleme gibi ses temelli işlemlerimiz de yaygın. Araç kiralama firmaları da size bu hizmetlerin uygun şekilde ulaştırılması için çalışıyor.

Tüm bunlar için basit birkaç önlemle hayatımızı sürdürebiliriz. Kulaklık kullanımı, eller serbest uygulamaları, hoparlör kullanımı veya araç sistemi müsaitse telefonu kablolu veya kablosuz teknolojilerle araca bağlama hemen yapabileceğimiz fonksiyonel işlemler. Ayrıca araç telefon tutucu gibi görüntü amaçlı aparatlar da trafik, sürücü ve yolcu güvenliği önünde akıllı telefon kullanımını güvenli sağlayabilen basit aparatlar.

Araçta Cep Telefonu Kullanımı İçin Yapılabilecekler

1- Mutlaka eller serbest özelliğini kullanın. Bunun için araca bağlanma, kulaklık kullanma, hoparlör kullanma veya telefonun dış sesini açmak yeterli.

2- Direksiyon başında asla yazı yazmayın. Acil durumlarda sesli yazma veya aracı kenara çekerek telefonu kullanmak pratik çözümler.

3- Navigasyon için serbest tekrar bakmayın. Aracınızın ekranı var ve telefonunuz bağlanıyorsa bunu kullanabilir ya da bir araç telefon tutucu ile dikiz aynası altına veya ön cam sol tarafına ya da ön cam ortasına veya görüş açısı içinde kalacak şekilde araç göğsüne telefonunuzu tutturabilirsiniz.

4- Müzik ve diğer yayınları ellerinizi kullanmadan yapmaya çalışın ya da park halinde iken gerçekleştirin. Sürüş sırasında elle müdahale etmeyin.

Unutmayın

Araçta direksiyon başında ve sürüş halindeyken cep telefonu kullanımı son derece tehlikeli olduğu gibi yasalarımız tarafından da yasaklanmıştır  ve maddi ceza uygulanır. Ayrıca ehliyet cezai puanına da işlem yapılır. Trafik kanununun 73. maddesine göre araç başında ve seyir halindeyken telefon kullanımı cezası 2019 yılı için 235 TL’dir.

Otorento rent a car; dikkatli ve güvenli sürüşler diler.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumlarınızı bu bölüme yazabilirsiniz.
Adınız Soyadınız