Otorento icon

Ana Sayfa

>

Trafik Kuralları Bilgilendirme

>

En Sık Karşılaşılan Trafik Cezaları ve Ücretleri

Trafik Kuralları Bilgilendirme

En Sık Karşılaşılan Trafik Cezaları ve Ücretleri

A. Buğra Tokmakoğlu 5 Eylül 2021

En Sık Karşılaşılan Trafik Cezaları ve Ücretleri

Trafik kurallarına uymak hem kendi can ve mal güvenliğimiz hem de diğer sürücü ve yayaların can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Trafik kurallarına elimizden geldiğince uyum göstersek de zaman zaman farkında olmadan yaptığımız hatalar nedeniyle trafik cezalarıyla karşılaşabiliyoruz.

Türkiye’de sürücü ve yayaların en çok karşılaştığı trafik cezaları arasında hız sınırını aşmak, kırmızı ışıkta geçmek, park yasağına uymamak, araç içerisinde sigara içmek ve emniyet kemeri takmamak bulunuyor. Her yıl yıl sonunda güncellenerek yeni yıl için belirlenen trafik cezalarıyla karşılaşmamak için trafik kurallarına maksimum düzeyde uymak ve kontrollü araç kullanmak şart.

En Sık Karşılaşılan Trafik Cezaları ve Ücretleri

Türkiye’de en çok karşılaşılan trafik kuralı ihlali ve bu ihlal nedeniyle uygulanan trafik cezası miktarları ise şu şekilde:

Emniyet Kemeri Takmamak

Sürüş halinde emniyet kemeri takmamanın cezası 144 TL.

Cep Telefonu Kullanmak

Araç kullanırken dikkat dağınıklığına neden olması nedeniyle kazalara davetiye çıkaran cep telefonumu kullanımı teknolojinin hayatımızda her geçen gün daha da fazla yer aldığı şu günlerde birçok sürücünün canını yakıyor. Sürüş halinde cep telefonu kullanmanın cezası 314 TL.

Kırmızı Işıkta Geçmek

Türkiye’de en çok karşılaşılan trafik ihlallerinden biri de kırmızı ışıkta geçmek. Bazen bir yere yetişme telaşı bazen de trafiğe takılmamak adına sarı ya da son anda kırmızı ışıkta geçen sürücüler bu kural ihlalini sıklıkla yapıyor. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 314 TL.

Yüksek Sesle Müzik Dinlemek

Araç içerisinde yüksek sesle müzik dinleyenlerle sizler de karşılaşmışsınızdır. Araçla seyir halindeyken çevreye yüksek sesli müzik nedeniyle rahatsızlık yaratan sürücülere 144 TL trafik cezası uygulanıyor.

Yayaya Yol Vermemek

İçişleri Bakanlığı 2021 yılında yaya geçitlerinde yayalara geçiş önceliğine dikkat etmeyen sürücüler için seferberlik başlattı. Birçok ilde eşzamanlı olarak yürütülen farkındalık kampanyası ile ‘Önce Yaya’ logoları yaya geçitlerine yerleştirildi. Bu farkındalık çalışmalarına rağmen sürücüler halen yaya geçitlerine yaklaşırken yavaşlamadan hızlı bir şekilde geçiş yapıyor. Yayalara yol vermemenin cezası bu kapsamda artırılarak 652 TL’ye yükseltildi.

Yaya geçitlerinde geçiş önceliğinin yayalara ait olduğunu unutmadan hızımızı azaltmalı, yayaların geçişine müsade etmeliyiz.

Park İhlali

Türkiye’de en sık yapılan trafik kural ihlallerinden biri de hatalı park ya da resmi tanımıyla park ve duraklamanın yasak olduğu yerlerde park ve duraklama yapmak.

İtfaiye hortumu, otobüs durağı, kavşak, tünel, çöp konteyner yanı ya da park yasağı tabelasının olduğu ana güzergahlarda araç park edilen durumlarda 144 TL trafik cezası uygulanıyor. Aracın park edildiği nokta trafik akışını engelliyorsa araç çekici ile bulunduğu yerden kaldırılıp trafik otoparkına götürülebiliyor. Bu durumda hem çekici ücreti, hem otopark ücreti hem de trafik cezasını ödemek gerekiyor.

Hız Sınırını Aşmak

Uyulmadığında hem can hem de mal güvenliğini tehlikeye sokan en önemli trafik kurallarından biri de hız sınırı. Hız sınırına aykırı davranarak hız limitini aşarak araç kullanmak trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Hız sınırının aşılmasına bağlı olarak uygulanan trafik cezaları hız sınırının hangi oranda aşıldığına bağlı olarak değişiyor.

Hız sınırını yüzde 10 – yüzde 30 oranında aşmanın cezası: 314 TL
Hız sınırını yüzde 30 – yüzde 50 oranında aşmanın cezası: 652 TL
Hız sınırını yüzde 50 üzerinde aşmanın cezası: 1.340 TL

Alkollü Araç Kullanmak

Alkollü haldeyken araç kullanmak doğru karar vermeyi zorlaştırdığı gibi refleksleri de zayıflattığından trafik kazalarına sebep olabilecek en ciddi kusurlardan biri. Hem can hem de mal güvenliğini olumsuz etkileyebilecek olaylara davetiye çıkaran alkollü araç kullanımı ile başkalarının canına da kastedebileceğinizi aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor.

İlk kez alkollü araç kullanırken yakalandığınızda 1.340 TL
İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalandığınızda 1.679 TL
Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalandığınızda ise 2.698 TL trafik cezası ile karşılaşıyorsunuz.

Alkollü iken araç kullanırken yakalandığınızda ilk çevirmede 6 ay, ikinci çevirmede 2 yıl, üçüncü çevirmede ise 5 yıl boyunca ehliyetinize el konulur ve bu süre zarfında araç kullanamazsınız.

Ehliyetsiz Araç Kullanmak

Ehliyetsiz araç kullanımı hem aracı kullanan hem trafikte seyreden diğer sürücüler hem de trafikteki yayalar için en büyük tehlikelerden biri. Sürücü belgesi olmadan araç kullanan kişiler trafik polislerince tespit edildiğinde 2.698 TL ceza uygulanıyor. Araç ehliyetsiz sürücü dışında birine aitse aynı ceza araç sahibine de uygulanıyor.

Trafik Cezası Nereye Yatırılır?

Trafik cezaları kişiye tebliğ edilen belge seri ve sıra numarası ile İnteraktif Vergi Dairesi ya da E-Devlet üzerinden ödenebiliyor. Trafik cezasının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 günde ödeme yapmanız halinde ceza tutarı üzerinden yüzde 25 oranında indirime hak kazanıyorsunuz. Şube kanalıyla ödeme yapmak isteyenler için PTT ya da vergi daireleri de gişeler aracılığıyla ödeme kabul ediyor.

İlgili Makaleler
Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Bir Araç Kirala

Güvenilir ve Şeffaf


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Abone Ol

Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti