Ana sayfa Trafik Kuralları Kiralık Araçla Kazada Ne Olur?

Kiralık Araçla Kazada Ne Olur?

11456
23

Kiralık Araba ile Kaza Sorumluluğu

İster kendinize ait olsun, istenirse kiralık araçla trafik kazasına karışılmış olsun, bu can sıkıcı durumun çeşitli sonuçları olmakta. Trafik kurallarına uyulmaması, dikkatsizlik, alkollü araç kullanımı, yol ve hava şartları, araç kontrolünün kaybedilmesi, aşırı hız, bakımsız araçlar, karşı şoförün taşıt kullanım hataları, yayalar, yola aniden çıkabilen hayvanlar ve çeşitli engeller, yol koşullarındaki yabancı maddeler, sürüş halinde cep telefonu kullanımı, sinyalizasyon yetersizliği gibi nedenler; ülkemizde en sık görülen trafik kazası sebepleri olarak karşımıza çıkıyor. Burada ister kendinizin olsun, ister bir süreliğine araç kiralama firmaları üzerinden kiraladığınız araç olsun öncelikle can, sonrasında da mal güvenliği açısından can sıkıcı hasarlar ve elbette zaman kaybı ile bir sürü can sıkıcı bürokratik unsur karşımıza çıkabiliyor. Burada yapılacaklar net.

1- Kazayı engellemeye çalışın: Önleyici tedbirler ile trafik kazalarını sıfırlamak mümkün. Bakımlı araçlar, dinlenmiş ve dikkatli sürücüler, bakımlı yollar ve kurallara uyan tüm trafik unsurlarıyla günümüzde teorik olarak trafik kazalarını sıfırlamak mümkün ancak ne yazık ki pratikte bu gerçekleşmiyor ve her gün sayısız kaza kayıtlara geçiyor.

2- Trafik Sigortası ve Kasko: Önleyici bir önlem olmasa da koruyucu birer önlem olarak zorunlu trafik sigortası ve kasko hizmetlerinden faydalanmak lazım. Bunlar maddi zararları sıfırlayan unsurlar olmakla beraber, ister hususi ister kiralık araçların tümünde trafik sigortası zorunludur ve kusur halinde karşı tarafın maddi hasarını karşılayan bu sigorta hizmeti kiralık araçların tümünde de yer alır. Full kaskolu kiralık araç ise rent a car yaparken olmazsa olmaz, Otorento da standart olarak sunulmaktadır. Türkiye’nin her yerindeki kiralık araçlarımızdan, Otorento ile edinecekleriniz sizleri, yolcularınızı ve ailenizi maddi ek zararlardan korumaktadır.

3- Sakin Olun: Kaza sonrasında sakinliği korumak çok önemli. Soğukkanlılıkla yaklaştığınız bir kaza durumunda hem sağlık koşullarının daha kötüye gitmemesi hem de hasarlara karşı maddi anlamda avantaj sağlar, en azından zararın artmasını önlersiniz.

4- Önce Sağlık: Herhangi bir yaralanma durumu varsa 112 acil ambulans servisi ve 155 polis imdat servisi başta olmak üzere yetkililerden en hızlı şekilde yardım alın. İlk yardım biliyorsanız yaralıya uygulayın, bilmiyorsanız hiçbir yanlış yapmamak için sadece sakin kalmaya ve yaralıyı sabit ve sakin tutmaya çalışın.

Aynı zamanda kazanın gerçekleştiği yolda, arkadan gelen araçlar için önlem almakla da yükümlüsünüz. Yolun uygun şekilde boşaltılması mümkünse gerekeni yapın aynı şekilde uyarıcılar aracılığıyla yolun gerisinden gelecek araçları uyarın. Dörtlü sinyallerin yakılması, belirli bir mesafe gerisine flaşörlerin ve varsa diğer uyarıcıların konulması hızla alınabilecek basit önlemlerdir. Ayrıca kaza mahalini etkilemeyecek şekilde ancak diğer şeritlere dağılmış parçaların toplanması da önemli ve gereklidir. Öncelikle olmuş bir kazanın, kendisinden daha büyük kazalar doğurmasını engelleyin. Devamında da trafik akışının hızla sağlanması için yapabileceklerinizi en hızlı şekilde yapın, paniklemeyin ve oyalanmayın.

5- Tutanak Tutulması: Ölüm ve yaralanmanın olmadığı maddi hasarlı kazalarda, günümüzde sigorta ve kasko anlaşmaları gereği taraflar arasında tutanak tutulması yeterli olmaktadır. Maddi hasarlı kazalara trafik ekipleri müdahale etmemekte, kazaya karışan taraflar kendi arasında tutanak tutmakta ve karşılıklı bilgilerin (Sigorta poliçesi, ehliyet fotokopisi v.s.) kopyasını alarak kaza yerinden ayrılmaktadırlar.

Elbette hiçbirimiz arzu etmeyiz ancak başınıza maddi hasarlı bir kaza geldiğinde, trafik kazası tutanağının tutulması, işaretli yerlerin kurallara uygun ve açık açık doldurulması ve karşılıklı evrakların eksiksiz taraflar tarafından alınması önemli ve yeterlidir.

6- Yetkililer ile İletişime Geçilmesi: Otorento’dan ya da farklı bir kaynaktan tuttuğunuz kiralık araç ile ilgili size kiralama sırasında verilen iletişim numaraları aracılığıyla yetkililer ile haberleşmek, onların yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmek önemlidir. İhtiyaç halinde aracın çekilmesinden tutun da, mevcut haliyle yola devam etmesine, servise çekilmesinden yeni bir araç temimine kadar, kiralık araç şirketiniz, rent a car yaptığınız araçla kaza durumunda size yardımcı olacak resmi kurumlardan sonraki ilk ve en önemli yardımcılarınızdır. Otorento ve yetkili ofisleri sadece kiralama ve teslimatta değil, sürüş deneyiminiz boyunca da sizinle.

7- Zararın Karşılanması: Alkollü araç kullanma, uyuşturucu madde etkisinde direksiyona geçme, sürücü ehliyeti bulunmayan ehliyetsiz şoföre aracı devretme gibi %100 sürücü kaynaklı hatalar ve benzeri yasal düzenlemeler dışında her türlü kaza için aracınızın zorunlu trafik sigortası; hatalı olmanız durumunda karşı tarafın tüm masraflarını karşılayacağı gibi, sizin de kiraladığınız aracın full kaskolu olması durumunda, kasko anlaşmasında belirtilen tüm kapsamlar dahilinde ek bir masrafınız olmayacaktır. Burada imzaladığınız kira sözleşmesi ve bu sözleşmeye dahil olan tam kaskonun kapsama alanının genişliği önemli ve yeterlidir.

SORU CEVAP

Kiralık Araçla Kaza Yaparsam Ne Olur?

Kiralık araçla kaza yapıldığında kazanın durumuna göre işlemler yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazası, büyük hasarlı trafik kazası, alkollü araç kullanımı ya da sigorta anlaşmanıza göre farklı uygulamalar yapılmaktadır.

Rent a Car Kaskosu Alkollü Kazayı Karşılar mı?

Rent a car kaskosu diğer kaskolarda da olduğu gibi alkollü kazaya karışılması durumunda masrafları karşılamamaktadır.

Kiralık Arabada Kazayı Kim Öder?

Kiralık araba ile kazaya karıştığınızda, kazanın durumuna ve sigorta anlaşmanıza göre masrafı kimin ödeyeceği belirlenir. Ufak hasarlarda 2000-3000 TL’ye kadar olan kazalarda kiralama şirketleri herhangi bir işlem yapmaz.

Kiralık Araçla Kazada Ne Yapılır?

Kiralık araç ile kaza yapıldığında öncelikli olarak kaza tespit tutanağı tutulmalı ve kiralama şirketi aranıp durum bildirilmelidir.

23 YORUMLAR

  1. Merdiven altı diye adlandırılan yerden araç kiralama gafletinde bulundum. Nerde ne zaman olduğunu da bilmediğim kapıda çizikle arabayı teslim ettim. Değer kaybı ve boya parası olarak benden 4000 TL para istediler. Bu yasal mı aracın zaten kaskolu yok mu ? Provizyon olarak ödediğim tutarı geri alamadım bu konuda yasal olarak haklarım nedir ?

  2. seni teşkoya getirmisler hocam, bunlar bu işin mafyası, arabandaki gps ten takip edip tenha bi yerde cizip kırıyorlar ve kiralarken imzaladıgın senet ve hasar sonucu olusan ücretleri ödettiriyorlar, devletin hicbir kurumuda bir sey yapmıyor, yani gecmis olsun.

  3. Ben çalıştığım şirkette kiralık araçla kaza yaptım kasko karşıladı ama bende de talep ediliyor ne yapmam lazım

  4. Ben rent a car tems. araba kiraladım ve arabayı duvara carptım, araba kaskoluydu ama benden 15000 bin lira isyedi.
    Yoksa hukuki işlem yaparım bir misliye katlanır dedi.
    Ne yapabilirim.

  5. Ben staryer ehliyetli kiralik aracla kaza yaptim alkol orani 040 promil cikti ehliyetimi iptal ettiler simdi sigorta sirketi benden arabaya yaptigi masrafi istiyor alkol limit yuksekligi 050promil benden neden istiyor

  6. Kullanmis oldum artik geri donemiyorum ne yapmam gerekiyor benim carptigim araci yapmis onun masrafini istiyor ben den

  7. Rent a car aracıyla ufak bir kopege carptim. Kopek yasiyor. Fakat aracin on tamponunda plastik oldugu icin kırık olustu tamir edilip boya ile duzelecek durumda komple değiştirilmesini istiyor firma. Kendim yaptirayim teklifine biz musterilere guvenmiyoruz diyor. Abarti ile 3000₺ yi gecmez masraf haklarim nelerdir

  8. Mow firmasından kiraladıgım araçla tek taraflı kaza yaptım 3100 TL hasar çıkarılmış ve mahkemeye verilmiş şimdi 4500 TL olarak benden talep ediyorlar normalde 3000 TL ye kadar ödüyormuş kasko bu durumda 3000 TL’sini ödemesi gerekmezmi kasko ?

  9. Bundan 1.5 sene önce falan büyük bı kiralama şirketinin aracıyla alkol uyuşturucu olmadan 70 km hızla falan giderken ufak bı virajda lastiğim patladı ve direksiyon hakimiyetimi kaybederek emniyet şeridindeki araca vurdum ve kiraldigim araç hava yastıkları açıldı vurduguk aractada hasar vardı hasarı ve pert olan araç hakkında bana işlem yapılmadı,kaza anından sonra vurdugum araç sahibleride benim suçsuz olduğumu ve lastiğimin patladığını polise söyledi ama bugün bana e devlet üzerinden davalı olduğum bı mahkeme geldi ve vurdugum aracın sahibi avukatı açmış bana ve kiralama şirketine davayı bu mahkeme benden para veya başka bir ceza gelir mi acaba

  10. kiralık araca çarptım araç bir hafta tamirde kalmış bir haftalık ücretini benden istiyorlar ne yapmalıyım

  11. Hocam iyi günler kiralık araçla buzlu yolda havaninda soğukluğu dan dolayı tampon sertlestigi için kayıp buza çarptım ufak bir kırık vardı rent a car benden tampon kargodan gelip boyanıp araca takılana kadar günlük ücret yansıtacak larını söylediler bu durumda ne yapabilirim tamponun siparişini ben verdim boya parasınıda gönderdim ama kargo geciktigi için günlük işliyor ve hafta sonunda araya girecek yardımcı olurmusunuz sizden ricam

    • Araç kiralama yaparken sigorta yaptırdıysanız sigorta teminatı kapsamında bu ücret karşılanır. Sigortanız yok ise rent a car firmasıyla anlaşma yoluna gidebilir ya da anlaşamanız halinde hukuki destek için bir avukatla görüşmeniz şart.

  12. Europcar dan full kasko ve mini hasar sigortası yaptırdığım aracın seyir halimde ikem taş benzin hortumunu yırtıp araç çalışmaz hale geldi. Europcar bana şöyle bir mesaj attı: araç arıza nedeniyle servise ulaşmıştır. Arıza kullanıcı kaynaklı hataysa ücret aizden tahsis edilir. Bence bu sahtekarlık ve ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler

  13. Hocam aynı sorun bende de var. Kiralık araca vurdum kaskom var ama hala para istiyorlar. Şuan mahkemedeyiz bakalim

  14. Daha 2 gün önce kamera olmayan tünelde kaza yaptım kullandığım araba kiralık karşı tarafda kiralık sol şeritte 110la gidiyordum önüm boştu sağ şeritte iki araç arkadaki araç bir anda sollamaya çıktı ve çıkarken sinyal verdi ve benim geçeceğim esnada çıktığı için kazaya sebebiyet oldu kamera vesaire olmadığı için bende bunu kanıtlayamıyorum karşı taraf kendini savunuyor benim arkadan çarpmamı fırsat bilerek sinyal verdim vesaire benim araçta hava yastıkları açtı karşı tarafda açmadı karlı tarafda da maddi hasar var ve iki arabada kaskolu kasko lar bunları karşılarmı benden hak talep edebilirlermi yatar parası haricinde araç tamir ücreti vesaire ilginiz için teşekkürler ?

  15. 15 mayısta bir kaza geçirdim tünel içinde 110la giderken sağ şeritten bir araç bir anda sol şeritte geçmek istedi sinyalinide şeridi terkederken verdi tutanaktada asli kusurlu olarak karşı tarafı yazmışlar benim içinde hızdan dolayı kusurlu yazılmış bu durumda bana herhangi bir ücret yansıtılırmı araştırdım asli kusurlu kazaya sebebiyet veren anlamında kullanılıyormuş yani benim olduğum şerit te boştu ve bir anda önüme atladı bilgi alabilir iyim?

  16. Kiraladığım minibüs ile kazaya karıştım 50 60 km seyrederken sağındaki araç önüme kırdı çift şeritli yolda yüzde yüz karşı taraf suçlu. Rent a car ben ikame araç davası değer kaybı davası açacağım dedi 3 aylık kiraladığım arac 10 gündür sanayide duruyor daha başlanamış rentacar sorduğumda saçma sapan anlatıyor. Yalan söylediği belli onun yerine bir araba daha verdi oda günlük bin TL yazıyor araba çıkana kadar. Ne yapmam gerekiyor 67 bin 3 aylık kaza yaptığım araca verdim günlük 1000 tl de buna veriyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olur musunuz

  17. Moow uygulamasından araba kiraladım ve yağmurlu havada yokuğ aşşağa sağa dönerken teker kayıp arabanın kapısına vurdum çekici geldi arabayı aldı götürdü iki arabada sonuç olarak hasar oldu biraz tutanakta suçlu olduğumu kabul ettim çarpan bendim çünkü acaba kasko yada sigorta arabanın hasarını ödermi yada ben hem arabanın yatma parası hemde iki arabanın parasını verirmiyim bilmiyorum hiç ?

  18. 1 yıl önce araç kiralamıştım ve o araçla kaza yaptım başka bir araca vurdum o an korkup kaçmıştım sonrasında karakola ifade vermeye gittim aracın tamir masrafını karşıladım şimdi beni arayıp vurdugum aracın hasarını istiyorlar sigorta katşılamış ama olay yerinden gittiğim için benden isyiyorlar napmam gerekiyor acaba

BİR CEVAP BIRAK

Yorumlarınızı bu bölüme yazabilirsiniz.
Adınız Soyadınız