Otorento icon

Ana Sayfa

>

Gezilecek Yerler

>

Sakarya’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Gezilecek Yerler

Sakarya’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Bertuğ Oymak 22 Mayıs 2016 5000

Sakarya’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Sakarya kentinin bulunduğu coğrafi bölge, en eski çağlardan beri çeşitli kavimlerin gelip geçtiği göç yolları üzerinde yer almaktadır. Sakarya, doğal bitki örtüsü yönünden çok zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar, gür ormanlarla kaplıdır. Hemen her yerde kayın başta olmak üzere gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe başlıca ağaç türlerini oluşturmaktadır. Biz de bu yazımızda sizlere, harika doğasıyla ön plana çıkan bu kentin görülmeye değer birbirinden güzel 5 doğal alanından bahsedeceğiz. İşte, bu doğa harikası yerler:

Sakarya’da 5 Doğal Gezilecek Yer

Acarlar Longozu: 1,562 hektarlık bir alanı kapsayan Acarlar Gölü, önemli bir göldür. Acarlar Gölü Longoz Ormanı 25.06.1998/6526 sayılı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1.derece doğal sit alanıdır. Koruma bölgesi içinde yer alan Acarlar Longozu, yaz aylarında kurumakta, kışın ise su birikintisi ile oluşmaktadır. Longozun yüzölçümü 1.562 hektar olup, derinliği 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. Yazın suları çekilen longozun toprakları, köylüler tarafından tarım arazisi olarak değerlendirilmektedir. Longozun çevresi bütünüyle dişbudak ormanlarıyla çevrilidir ve bu ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine sokulmaktadır. Buralarda sülün, çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanlar yaşamakta ve tatlı su balığı avcılığı yapılmaktadır. Longozda yayın, kızılkanat, sazan, turna ve bunların dışında birçok balık çeşidi vardır. 2300 civarında bitki türüne ev sahipliği yapan Acarlar Longozu, su menekşesi, su lalesi ve çeşitli renkte nilüferleriyle harika bir doğal peyzaj oluşturmaktadır. Tekne ve su bisikleti tur imkanları da bulunan bu doğa harikası alan, sadece Sakarya’nın değil, aynı zamanda ülkemizin de mutlaka görülmesi gereken yerlerindendir. Longoz, şehir merkezine 60 km uzaklıktadır.

Acelle Yaylası: Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. Ayrıca orman içlerinde orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlar da vardır. Kanlıca, kuzugöbeği gibi yer mantarları ve ağaç mantarları bulunur. Yaylanın tam ortasından Enişte Deresi geçmektedir. Bu dere üzerinde halk tabiriyle “Büyük Deniz” denilen 60-70 m uzunluğunda, 3-4 m genişliğinde, derinliği tam olarak bilinemeyen doğal yollarla kaya kütleleri arasında oluşmuş bir su birikintisi mevcuttur. Enişte Deresi’nin yatak genişliği düz alanlarda 8-10 metreyi, kayalık arazilerde ise yer yer 2 metreye varmaktadır. Şehir merkezinden 70 km uzaklıkta, Akyazı ilçesinin 35-40 km güneyindedir.

Adapazarı Kent Ormanı: Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınan Yenikent Orman Parkı, Arifiye İl Ormanı’ndan sonra Sakaryalıların en çok tercih ettikleri dinlenme mekanlarından biridir. Temiz havası ve yeşil doğası, nezih ve güvenli ortamıyla Orman Park, yeni yerleşim bölgesi sakinlerinin uğrak yeridir. Adapazarı Kent Ormanı, Karaman Mahallesi’nde 50 hektarlık alan üzerine kuruludur. Kalıcı nitelikte olan betonarme yapılara yer verilmeyen kent ormanında tesis edilen yapılar, ormana uygun ahşap ağırlıklıdır. Alanda doğaya uyumlu seyir terasları, iki katlı gözlem kulesi, köprü, yürüyüş yolu ve patikalar, botanik bahçesi, yapay şelale, ufak bir gölet ve spor alanları bulunmaktadır. Kent ormanı içine acil durumlar ve mobil koruma ekipleri hariç motorlu araçların girmesine kesinlikle izin verilmemektedir. Ormanda ağaçlar altında serinleme olanağı bulan vatandaşlar, özel olarak dekore edilen iki katlı kuleden Adapazarı’nı izleyebilmektedir. Şehir merkezine 12 km uzaklıkta konumlanan ve girişlerin ücretsiz olduğu bu kent ormanını, Sakarya seyahatiniz esnasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Çınar Ağacı: Tarihi Osmanlı ahşap evleriyle ünlü Taraklı’da bulunan 700 yıllık çınar ağacı büyük ilgi görmektedir. İlçe turizmi açısından tarihi evler kadar ilgi çeken tarihi çınar ağacının büyüklüğünü görenler şaşırmaktadır. 11 kişi el ele tutuşarak ancak daire içine alınabilen çınar ağacı, belediye tarafından özenle korunmaktadır. Şehir merkezine 60 km uzaklıkta yer alan bu çınar ağacını mutlaka görmelisiniz.

Doğançay Şelalesi: Doğançay Şelalesi deniz seviyesinden 600 metre yüksekliktedir. Yol, yürüyüş parkuru olarak da kullanılmaktadır. Görülecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bozulmamış doğasıyla görsel bir şölen sunmakta olan bu şelale, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır.

Harkköy Kanyonu: Mağara içerisinde kanyon girişine 40 metre mesafede, 15 metrelik yeryüzü harikası şelale vardır. Mağara içerisindeki manzara görülmemiş güzellikte doğa harikasıdır. Taraklı, doğa turizmi açısından eşine az rastlanır yörelerden biridir. Yüz ölçümünün % 60’ı ormanlarla kaplı olan ilçe, coğrafi yapısıyla, bitki örtüsüyle, doğa harikası mesire yerleri olan, Tuzla Köyü’nden başlayan Hark Kanyonu ve Mağarası, Karagöl Yaylası, Güngörmez Şelalesi, Kemer Köprüsü, Acısu, Hıdırlık Tepesi, Gürleyik Suyu, Belengermesi, Hamza Pınarı, Çile Pınarı, Ak Çeşme ve Çoban Çeşmesi’yle görülmeye değer gerçekten şirin bir Anadolu parçasıdır. Hark -Tuzla Kanyonu, ilçeye 17 km uzaklıkta ve ilçenin kuzeybatısında yer almakta olup Sakarya ziyaretiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir.

Sakarya’ya Ulaşım

Marmara Bölgesi’nde yer alan Sakarya’ya, Otorento’dan kiralayacağınız aracınızla Türkiye’nin dört bir noktasından rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Şehir, İstanbul’a 150 km, Ankara’ya 305 km, Kocaeli’ne ise 45 km uzaklıktadır.

İlgili Makaleler
Doğru Lastik Seçiminin Araba Performansına Etkileri
Doğru Lastik Seçiminin Araba Performansına Etkileri
Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Bir Araç Kirala

Abone Ol

Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Otorento icon

Fahrettin Kerim Gökay Cad. Pembe Köşk Apt. No:246/5 A Blok Göztepe / İstanbul

info@otorento.com.tr

444 30 09

Abone Ol

Kampanya ve fırsatlardan ilk siz haberdar olmak için bültenimize abone olabilirsiniz.

Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti

Sosyal Medyada biz :

Sosyal Medyada biz :


Bütün hakları saklıdır. Otorento 2023.Otorento Turizm ve Organizasyon Ltd. Şti